Damir Subašić (Stranka dijaspore BiH)

PITANJA

27. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (25.06.2020)

  • U toku pandemije COVID-a 19. svjedoci smo da je nedostatak osnovnih higijenskih sredstava izazvao paniko kod naroda. Da li imamo plan za mogući drugi val pandemije u smislu nabavke osnovnih higijenskih sredstava (maske, rukavice, sredstva za dezifenkciju)?

Gradonačelnik je na postavljeno pitanje odgovorio na sjednici Vijeća.

24. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (26.12.2019)

  • Pitam gradonačelnika i nadležnu službu, da li je nekim slučajem odgovoreno na prilog RTV Republike Srpske, u emisiji „Pečat“, da li se radilo na demantu nekih navoda? Ako nije, zašto nije i da li se planira, da li možemo mi zamoliti Gradonačelnika da pozove tu televiziju da napravi jedan prilog vezan za ovu tematiku ne samo za stanovnika neke druge nacije, već da općenito objasni probleme Grada Goražda i ljudima koji stanuju u drugom, manjem BH entitetu, i da vide ljudi da u Goraždu nije tako kao što su oni prestavili nego da svi mi ovdje imamo iste probleme bez obzira kako se zovemo, koja nam je boja kože, vjera i koja nam je nacija.

Gradonačelnik je usmeno odgovorio na sjednici Vijeća.

22. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (31.10.2019)

  • Tražim informaciju od Gradonačelnika ili nadležnih službi, a u vezi sastanka koji je održan 24.10.2019. godine u četvrtak sa predstavnicima vijeća roditelja SOS dječijeg vrtića Goražde.  Da li je išta konkretizovano i ako jeste šta, a ako nije zašto nije?
    (Gradonačelnik je na postavljeno pitanje odgovorio na sjednici Vijeća)

21. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (29.08.2019)

  • Da li je planirano i ako jeste za kad postavljanje ulične rasvjete na potezu od raskrsnice benziske pumpe Hifa do naselja Panorama(tranzit) i ispod same zgrade autobuske stanice. Isto tako da li je planirano postavljanje trotoara na potezu od Hife do Panorame tj.ulice Rabita?

20. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (30.05.2019)

  • Problem prosjačenja romske populacije se rapidno povećao zadnjih mjeseci u Gradu Goraždu, vjerovatno ste i Vi to svi primjetili. Jedan dio građana me je zamolio da vidimo možemo li mi kao Vijeće ili Gradonačelnik da apeluje nadležnim organima da probaju da taj problem suzbiju ili bar da smanje?  Znamo da je prosjačenje po zakonu prosjačenje protivzakonito i da po tome pitanju policija i tužilaštvo treba da reaguje.

Na postavljeno pitanje Gradonačelnik je usmeno odgovorio na sjednici Vijeća

INICIJATIVE

24. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (26.12.2019)

Pravni osnov:

Poslovnik Općinskog vijeća Općine Goražde.

Osnovni sadržaj:

 Zadužuje se Gradonačelnik i nadležna služba da izrade prijedlog deklaracije kojom bi se nobelovac Peter Handke, austrijski državljanin i otvoreni negator genocida u Srebrenici, proglasi personom non grata u našem gradu, isto tako da ova deklaracija bude dokument koji bi se odnosio na sve one koji budu negirali genocid u Srebrenici.

Razlozi zbog kojih se podnosi propis i zbog čega je donošenje propisa društveno opravdano odnosno nužno:

Naime, svjedoci smo da je Nobelovu nagradu dobio pisac koji je u toku rata otvoreno stao uz politiku Slobodana Miloševića i da je u više navrata otvoreno negirao genocid u Srebrenici, te stoga mislim da mi kao Vijeće Grada koji je najviše propatio u ratu moramo reagovati, a sve u cilju zauzimanja jasnog stava prema osobama koje negiraju genocid.

20. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (30.05.2019)

Pravni osnov:

Statut Grada Goražde i Poslovnik Općinskog vijeća Općine Goražde.

Osnovni sadržaj:

Da Grad Goražde u sradnji sa Vladom BPK-a Goražde iznađe način i sredstva za uređenje parking prostora, pristupnog puta i ograde kod Doma zdravlja „dr. Isak Samokovlija“  i Kantonalne bolnice.

Razlozi zbog kojih se podnosi propis i zbog čega je donošenje propisa društveno opravdano odnosno nužno:

Ova dva veoma važna objekta nalaze se u centru grada i ogledalo su i Grada i Kantona, a cjelokupan prostor ispred ovih ustanova je u veoma lošem stanju, asfalt je propao, na većem dijelu ogromne rupe su se pojavile, a ograda je dotrajala. Sam pristup ovim ustanovama je neuređen i zakrčen, tako da se zna dogoditi da u hitnim slučajevima vozilo hitne pomoći ne može prići na ulaz Urgentnog centra.