ALMIR MULAHMETOVIĆ – VIJEĆNIK

Rođen: 25.12.1993. godine
Stručna sprema: VSS
Zanimanje: dipl. ekonomista
Nacionalnost: Bošnjak
Stranačka pripadnost: Stranka demokratske akcije (SDA)

PITANJA


23. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (29.11.2023.)

REDNI BROJ PITANJE
1. Do kada će napola srušeni objekti koji se nalaze na raskrsnici kod „Mosta žrtava genocida u Srebrenici“ onako stajati i predstavljati jedno veliko ruglo ovog grada, koje je postalo čak i ozbiljno odlagalište otpada?

S obzirom da je u pitanju prizor koji vas dočeka na samom ulazu u grad, molim i apelujem da se ovi objekti što prije saniraju, sruše ili bilo šta drugo uradi sa njima, samo da nisu u sadašnjem stanju, jer predstavljaju veliku sramotu koju svakodnevno gledamo i koja iz dana u dan postaje ozbiljna deponija a maltene je u centru grada.

18. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (27.04.2023.)

REDNI BROJ PITANJE
1. Na osnovu člana 190. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Goražda postavljam pitanje Gradonačelniku, odnosno resornim gradskim službama: Do kada će semafor u ulici Seada Sofovića Sofe, tačnije ispred Ziraat banke, stajati oboren, i da li iko nakon više od dvije godine, koliko dugo se semafor u navedenoj ulici nalazi oboren, smatra za shodnim da isti ukloni ili ispravi, obzirom da to uopšte ne košta mnogo a uistinu predstavlja jedno veliko ruglo ovom gradu?
2. Zašto Grad Goražde odavno ne pruža pomoć u zapošljavanju kroz dodjelu kreditnih sredstava iz „Namjenskog depozita Općine Goražde u cilju bržeg zapošljavanja na području Općine Goražde“? Prema mojim saznanjima posljednji konkurs za dodjelu kredita u cilju podsticanja bržeg zapošljavanja na području Grada Goražda objavljen je u novembru 2021. godine i od tada nije više bilo raspisivanja takvih javnih poziva. Obzirom da su korisnici kredita bili obavezni da zaposle odnosno zadrže u radnom odnosu radnike sa kojima imaju zaključen ugovor o radu i zadrže ih u radnom odnosu najmanje dok traje otplata kredita, smatram itekako opravdanim dodjelu ovih sredstava i interesuje me zašto se stalo sa ovom pozitivnom praksom?

15. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (07.07.2022.)

REDNI BROJ PITANJE
1. Na 13. Redovnoj sjednici Gradskog vijeća, tačnije 31. marta ove godine, postavio sam vijećničko pitanje i ukazao na jedan veliki problem u našem gradu, a tiče se otpadnih voda i fekalija koje se prostiru na velikoj površini Šetališta pored rijeke Drine u ulici Sinan-paše Sijerčića, a tačnije na relaciji Gun-Gor parka do Mosta žrtava genocida u Srebrenici. Od dana kada sam postavio pomenuto pitanje pa do danas prošlo je skoro 4. mjeseca, a ništa se nije uradilo po ovome pitanju. Otpadne vode su se proširile na još veću površinu, a neugodan miris fekalija posebno je izrađen u ovim ljetnim toplim danima, a pored toga što se stazom više ne može normalno šetati. Neugodan miris fekalija dopire i do obližnjeg gradskog vrtića „Sunce“ gdje svakodnevno borave naši najmlađi i udišu neugodan miris fekalija i ko zna kakvih sve bakterija.

Opet sugerišem na ovaj problem i molim da se neko izjasni po pitanju ove problematike i molim sve nadležne da se uključe da se u što kraćem roku riješi ovaj problem.

2. Također moram da ukažem i na evidentno loše održavanje šetališta uz obalu rijeke Drine, i uzvodno i nizvodno, gdje su građani već počeli da primjećuju slikaju i objavljuju slike zmija na društvenim mrežama. Smatram da je to jedna velika sramota za ovaj grad i da se mora malo više pažnje posvetiti uređenju pomenutih šetališta, a posebno u ovim ljetnim mjesecima.

13. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (30.03.2022.)

REDNI BROJ PITANJE
1. O kakvim je otpadnim vodama riječ, koje se pojavljuju u ulici Sinan Paše Sijerčića, tačnije na šetalištu pored rijeke Drine, na relaciji Gun-Gor park do Mosta žrtava genocida u Srebrenici, u dužini od cca 15. metara?
S obzirom da se radi o otpadnim vodama i fekalijama koje se neprestano šire pitanje glasi do kada će tu stajati i ko je nadležan ukloniti iste i konačno riješiti ovaj gorući problem Grada Goražda.
Evidentno je da je problem veliki, građani se svakodnevno žale i negoduju kako zbog onemogućenog prolaza stazom tako i zbog neugodnog mirisa koji se širi iz tih otpadnih voda koje su sigurno zaraznog karaktera, s obzirom da stoje tokom cijele godine, već duži vremenski period.
S obzirom da u ovo doba godine najviše šetača bude na pomenutoj relaciji, zatim sportista i sportskih klubova koji na pomenutoj pješačkoj stazi održavaju treninge trčanja, biciklista, rekreativaca, male djece, a posebno učenika koji svakodnevno pješače na toj relaciji do škole i sigurno na obući unose fekalije u učionice i iste raznose po cijeloj školi.
Molim i apelujem da se hitno iznađe rješenje i da se izvrši trajno uklanjanje pomenutih otpadnih voda sa pješačke staze u pomenutoj ulici?

12. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (10.02.2022.)

REDNI BROJ PITANJE
1. Koliko je do danas ukupno dato kredita po Programu utroška novčanih sredstava prikupljenih od prodaje poslovnih prostora u vlasništvu Općine Goražde u cilju bržeg zapošljavanja na području Grada Goražda, odnosno na ime zadržavanja postojećih radnih mjesta?
2. Koliko je pomenutih kredita dato za vrijeme našeg mandata, odnosno u 2021.i 2022. godini?
3. Koliko ima slobodnih sredstava na računu banke za te namjene?
4. Koliko ima spornih kredita, odnosno kredita koji ne mogu da se naplate, a dati su po osnovu bržeg zapošljavanja na području grada Goražda odnosno na ime zadržavanja postojećih radnih mjesta i šta mi kao Gradsko vijeće možemo učiniti da se ubrza taj proces i naplata istih?

INICIJATIVE


23. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (29.11.2023.)

REDNI BROJ INICIJATIVA
1. Pravni osnov:

Statut Grada Goražda i Poslovnik Gradskog vijeća Grada  Goražda.

Osnovni sadržaj:

Da se u ulici Seada Sofovića Sofe postavi rasvjeta, tačnije iza Osnovne škole „Husein ef. Đozo“ i Muzičke škole prema vrtiću „Sunce“ i zgradi Gradske uprave Goražde.

Razlozi zbog kojih se podnosi inicijativa:

Na navedenoj lokaciji ne postoji apsolutno ni jedna sijalica koja bi osvjetljavala ovaj dio grada. Obzirom da se radi o užem gradskom jezgru, gdje se nalazi jedan od najprometnijih parkinga u gradu, neophodno je ovaj dio grada osvjetliti, posebno zbog učenika koji se svakodnevno kreću ovim putem nakon završetka druge smjene

18. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (27.04.2023.)

REDNI BROJ INICIJATIVA
1. Pravni osnov:

Poslovnik Gradskog vijeća Grada  Goražda.

Osnovni sadržaj:

Da se na magistralnom putu Goražde – Foča na adekvatnom mjestu postavi saobraćajni znak koji označava naziv naseljenog mjesta Vranići.

Razlozi zbog kojih se podnosi inicijativa:

Prije nekoliko godina na lokalitetu Vranići postavljeno je mnogo znakova sa nazivima manjih sela što u najmanju ruku izgleda smiješno, te ovom inicijativom tražim postavljanje jedne jednistvene oznake za naselje Vranići.