GRADSKO VIJEĆE ODRŽALO NASTAVAK VANREDNE SJEDNICE

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u Domu mladih Centra za kulturu, Gradsko vijeće Grada Goražda danas je održalo nastavak vanredne sjednice.

Nakon što su na prošloj sjednici vijećnici nakon duge rasprave u sklopu treće tačke donijeli zaključak da se nastavak vandredne sjednice održi danas, te da se na sjednicu pozovu svi oni koji su uključeni u projekat izgradnje obaloutvrde, to je i učinjeno.

Tako su na današnji nastavak sjednice pozvani predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – Jedinice za implementaciju projekata iz oblasti šumarstva i poljoprivrede, zatim predstavnici Vlade BPK-a Goražde i ministarstva privrede i urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK-a, projektant i nadzor, te predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save kako bi se prezentovao projekat i eventualne mogućnosti njegove korekcije, te dali odgovori na pitanja vezana za Projekat izgradnje obaloutvrde u Goraždu.

Govoreći na kraju sjednice gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je istakao – ”Kada su građani naselja Luka prvi put zatražili da održimo sastanak, mi smo to učinili i na tom sastanku dogovorili da organizujemo sastanak sa predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – Jedinice za implementaciju projekata iz oblasti šumarstva i poljoprivrede, projektanta i nadzora kako bi se prezentovao projekat i eventualne mogućnosti njegove korekcije. Na vanrednoj sjednici gradskog vijeća od strane vijećnika je zatraženo da se na nastavak sjednice pozovu svi koji su uključeni u projekat kako bi im se odgovorilo na pitanja, što je i učinjeno. Danas smo imali dužu sjednicu i ovom prilikom želim da se zahvalim predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Svjetske banke, Agencije za vodno područje rijeke Save što su se odazvali pozivu i odgovorili na pitanja vijećnika. Zaključak koji su danas usvojili vijećnici jeste da se u narednih 30 dana pokuša revidirati projekat, a u raspravama vijećnici su istakli da ne žele da se zaustave projekti već da se u narednim podprojektima organizuje više javnih rasprava, i to u sva 4 podprojekta što smatram opravdanim. Mi smo naravno uz građane i želimo da su zadovoljni, ali poštujemo i mišljenje struke jer ne želimo stvarno da se zaustave projekti, a jedan od njih jeste i rješavanje problema klizišta naselja Grabovik.”

O današnjoj sjednici govorio je i vijećnik Gradskog vijeća Enes Džemidžić koji je u izjavi naglasio – ”Vidjeli smo rezultate glasanja, gdje su svi vijećnici bili na jednom fonu, dok je bila rasprava na strani građana, međutim kada je došlo do glasanja to se drastično promijenilo. Neki korisni zaključci su donijeti i želim da kažem da ovo više nije politički problem, ovo je problem građana, kako građana naselja Luka tako i individualno građana koji su oštećeni, drugi aspekt su očigledni djelovi koji su nezakoniti, tako da ne mogu da shvatim da zaključak koji sam predložio koji poziva na zakonitost je dobio jedan glas i pogađajte čiji i to je nevjerovatno i to je naše Gradsko vijeće.”

Da su tu kako bi pomogli lokalnolj zajednici i odgovorili na potrebna pitanja naglasio je rukovodilac sektora za upravljanje vodama Agencije za vodno područje rijeke Save Almir Prljača – ”Ovdje sam došao sa kolegom kako bi pomogli lokalnoj zajednici i dali određena pojašnjenja na implementaciji projekta izgradnje obaloutvrda koji je danas tema na Gradskom vijeću. Jasno mi je tokom današnje rasprave na vijeću da su građani malo prepadnuti ili nisu sigurni u način kako će se riješiti. Ja sam u svom obraćanju nastojao reći da postoje određena pravila i procedure kako se vrši izvođenje radova na zaštiti od poplava. Mi kao Agencija se trudimo maksimalno da pomognemo lokalnim zajednicama odnosno da se projekti urade tako što će se maksimalno iskoristi i pomoći lokalnim specifičnim uslovima. Ovdje je problem nastao zato što je tehničko rješenje u glavnom projektu bilo nasip i koji je bio masivan i koji nije mogao onaj sami prostor oko mosta zadovoljiti u smislu izvođenja, odnosno došlo bi se u situaciju da se nasip naslanja na objekte postojeće koji su tamo. Tokom izvođenja radova firma koja vrši nadzor je uočila to i na neki način, po meni, dala ispravan prijedlog da se to tehničko rješenje riješi na drugačiji način tako što se umjesto tijela nasipa koje je masivno da se napravi jedan parapetni zid. Jasno parapetni zid ima svoje specifičnosti, a uzimajući u obzir i lokalne uslove koji vladaju uz most gdje imamo prirodnu depresiju koja dodatno čini da taj zid izgleda zastrašujuće je izazvala reakciju javnosti. Meni je cilj da razmisle i da dam neke informacije koje su potrebne kako bi se došlo do rješenja i smatram da treba da se nađe optimalno rješenje kojim bi se svi zadovoljili. Mene su pogrešno razumjeli prilikom izlaganja kada sam ja iznio svoj strah i bojaznost jer imam iskustva na nekim drugim projektima Svjetske banke kada nastanu problemi sa lokalnom zajednicom, odnosno kada neki problemi nisu rješeni da Svjetska banka zaustavlja sve aktivnosti i ja sam rekao samo ako se ovdje ne nađe rješenje da ne budu upitni i naredni podprojekti.”